Nyelv választása

Árva vára/Oravský zámok

  • 22,5 km

Árvaváralja / Oravský Podzámok / község és az Árva-folyó felett, keskeny hegygerincen áll Árva vára, amely az egykori Magyarország legfestőibb sasfészke. A kastély egy stratégiailag fontos helyen épült, a magyar-lengyel utakon, közel a Tvrdošín-i vámhatárhoz, és 1370 óta megyei várként is szolgált.
A vár felső, középső és alsó részének épületkomplexumát három sokemeletes kőterasz veszi körül. A különböző részek fokozatosan épültek a 13. és a 17. század között.  Árva vára komoly állást foglalt a katonai és társadalmi életben, különösen a középkorban, Komorowski Péter, Corvin János, valamint a Thurzók ideje alatt egyaránt.

A 17. század második felében a várat lázadó parasztok kerítették hatalmukba, Pico Gáspár vezetése alatt. A császári hadsereg azonban elfoglalta a várat, és kegyetlen bosszút állt a felkelés vezetőin és azok alattvalóin. 1800-ban a vár leégett. Néhány javítást és rekonstrukciót követően, a vár 1953-ban az  Árva Múzeum székhelye lett. Gondnokai egyéni módon képviselik és mutatják be a vár történelmét. Minden év májusában egy rendhagyó bemutató kerül megrendezésre, a vár múlt század lényeinek, kézműveseinek közreműködésével és azok mesterségeinek bemutatásával. Az Árva várában megrendezett Múzeumok Világnapját különböző programokkal ünneplik, mint pl. történelmi vívás. A legkisebbek júniusban küzdhetnek meg egy verseny keretében az Udvari Bolond címért.
A merészebbek számára évente többször sor kerül az Árva vára éjszakai bemutatására, atrakciók keretében. A vár otthont nyújt különböző fesztiválok megrendezésére és amatőr színházi csoportok részére.