Nyelv választása

Liptovský Ján

  • 22 km

Ez a falu, Liptó egyik legszebb helyszíne. A látogatók számára számos nyári és téli lehetőséggel rendelkezik. Nyáron vonzóak a hűsítő termálforrások, télen pedig csalogatnak a havas lejtők. Nálunk mindenki megtalálja amit keres, az is, aki szeretné tudni, mi a tiszta természet érintetlen szépsége és a végtelen csend. A falura rányomta bélyegét a néhai helyi földesurak gazdag története.

Liptószentmiklós / Liptovský Mikuláš / és Liptóújvár / Liptovský Hrádok / között, a Vág folyó bal oldalán helyezkedik el Liptó egyik legszebb völgye – János-völgy /Jánska dolina/. Poludnica és Smrekovica hegységek között,  Štiavnica patak völgyében, 635-650 m magasságban egy festői történelmi helység, Szentiván / Liptovský Ján / található (1286-ban Vesverez, 1358-ban Zenta Iwan, 1380-ban Zentyan, Zentyuan, Sendywan, Zentiwan, 1386-ban S. Johannes, John 1471-ban Swaty, 1479-ban Zenta Janus, 1515-ban Swati Janszky, Swat január 1773, 1927 Szent Liptovský Ján Liptovský Ján 1960), mely a 13. század óta ismert.

Szentiván egy kiskaput jelképez, mely a világ történelmébe, építészetébe, a termálvíz elképesztő tulajdonságaiba, a turizmusba, a NAPANT / Alacsony Tátra Nemzeti Park / növény-és állatvilágába, vadászatba, horgászatba vagy a földalatti barlangok érintetlen varázsába vezet be minket.
1991-ben, Szentiván falucskát, természetvédelmi övezetnek nyilvánították.