Nyelv választása

Lúčanský vízesés

  • 9 km 

1974 óta Nemzeti természeti emléknek számít. 12 méter magas lépcsőzetes vízesés, mely a mészkő teraszok felső széleitől a kis tavakba omlik. Maga a vízesés nem tartalmaz számos ásványi nyersanyagot, de mellékfolyói, melyek “hozzájárultak” a vízesés díszítéséhez, földes gipszet tartalmaznak. A vízesés érdekessége, hogy a Lúčky nevezetű falu közepén fekszik.

A falut , a Kócs hegység / Chočské vrchy / erdői vesznek körül. A déli irányban, Liptóhévíz / Liptovská Teplá / felé található egy nyitott völgy. A falu felett Nagy Kócs hegység / Veľký Choč / helyezkedik el (1608 m tszf), mely Liptó és Orava térség domináns hegysége egyben. A hegy északi oldalán Plieška hegység fekszik (977 m tszf), nyugati oldalán pedig a Smrek hegység (1024 m tszf), melynél egy  megközelíthetetlen barlang található (hossza 105 m).
A falu két részre osztódik, az egyik része maga a falu a másik pedig a fürdő. A falu közepén található a  Lúčanský vodopád / vízesés /, amely egyfajta természetileg alkotott határt jelképez a falu és a fürdő között.

A mészkő és travertinek, melyek területe 3,8 hektár, Nemzeti természeti műemléknek számítanak 1975 óta.