Nyelv választása

Pribylina

  • 31,9 km 

Pribylina a leglátogatottabb Liptói múzeumi kiállítás, mely bemutatja a múltban lévő hagyományos életmódot és a különböző szociális munkát és a társadalmi osztályokat. A Liptói Múzeum állandó programajánlattal rendelkezik eseménynaptár szerint.

Az egyes objektumok több Liptói faluból származnak, többnyire a víz által elárasztott területekről.
Ezek, az eredeti művek másolatai, melyek sok eredeti elemet őriznek. A fa építészet mellett, két eredeti középkori kőépületnek a rekonstrukciója található itt. Egy koragótikus templom / ranogotický kostol Panny Márie z Liptovskej Mary/ és egy gótikus-reneszánsz kastély / goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec /.
Betekinthetünk a különböző társadalmi rétegek és a lakosság egykori lakhatásába, életmodjába, a 19.század fordulóját és a 20. század első harmadát dokumentáló házakba, melyek a nincstelen, középrétegű és gazdag parasztokat, kézműveseket, általános polgármestereket képviselték. Láthatjuk a falusi iskolát, stb. A magasabb társadalmi rétegek egykori kitettségei a  Liptói úri  kúriában  és a már korábban említett gótikus-reneszánsz kastélyban tekinthető meg.

Tanösvény
A múzeum kulturális – oktatási programokat szervez általános iskolák és óvodák részére, valamint a gyermekes családoknak. A projekt középpontja, a természet felfedezése. Ez két részből áll: egy információs pont és a tanösvény. Az információs pont, a Tátrai Nemzeti Parkkal /TANAP/ együttműködve jött létre. Egy házban helyezkedik el, ahol a három-dimenziós szöveg és kép / fotó-dokumentációs / szolgáltatás található a környező vidékről. A tanösvény, több ösvény labirintusát alkotja, melyek különböző felületi struktúrákból állnak – faanyagok / kéreg, faforgács, fűrészpor /, természetes anyagokból / moha, fű, tűlevelek /, geomorfológiai anyagok / homok, kavics, timsó, zúzott kő, agyag /. A sétány részei a tájékoztató táblák és egy patak is, mely különböző típusú átjárókkal rendelkezik.

2004, június 13. óta elérhetővé tették a történelmi vasúti kiállítást, mely az 1. világháború óta, egészen 1972-ig működött, Liptovský Hrádok, Liptovská Teplička a Kráľova Hoľa településeken keresztül, a második vasútvonal a Ćierny Váh /folyó/ völgyein át, szinte a Felső-Garam / Horehronie / határaihoz, valamint  Malužiná településéig vezetett.

2004/06/30 óta elérhető lett a Tátrai Nemzeti Park / TANAP / Információs Központja. Erre a célra  felújítottak egy kastély mellett lévő régi épületet. A kiállítás egyik része a Tátrai Nemzeti Park  természetes szépségét és értékét mutatja be, a másik része fényt derít arra, hogyan és miképp használták ki, vagy mi célokra alkalmazták e területet. Az Információs központ egy dán Környezetvédelmi Ügynökség / DANCEE / anyagi támogatásának segítségével jött létre.. A kiállítás része egy tanösvény, mely kifejezetten a gyermekes családok számára ajánlott.

Professzionális szolgáltatások, mint pl. idegenvezetés, értékesítési és promóciós anyagok, ajándéktárgyak, lovaglás, fotózás és filmezés, oktatási programok iskolák számára, egyházi esküvők a templom és a kastély történelmi helységeiben, valamint program keretében szervezett események kérésre egyeztethetők. Különböző vallási és polgári esküvők a már korábban említett Pribylina-i koragótikus templomban hozhatók létre.