Nyelv választása

Szepesi vár

  • 102 km 

Lőcsétől 15 km-re, keletre fekszik, Szepesváralja település mellett, 634 m tengerszint feletti magasságban, a környék fölött mintegy 200 méterrel kimagasodó mészkősziklára épült.

A Szepesi medence egyik legértékesebb nemzeti kulturális műemlékének számít. A vár nem csak hazánk építeszeti fejlődésének bizonyítéka a 12.-18. században, de 4 hektáros / 41 426 m2 / területével közép Európa egyik legnagyobb várának tartják. A vár gazdag történelemmel dicsekedhet.
A szikla, melyen helyezkedik, már a korai és késői kőkorszakban lakott területnek számított.
Az őskori település, csúcspontját, korunk fordulóján érte el, amikor a Púchovi kultúra leszármazotjai által egy óriási és hatalmas fallal körülvett erőd lett itt felépítve, Falait, régészek fedezték fel az utóbbi időben elvégzett régészeti ásatások keretében. Gazdák és iparosok régi házait, valamint a nagy objektum kultuszát fedezték fel. Az erődítmény területe, módja és a szervezeti struktúrája alapján feltételezni lehet, hogy a vár már abban az időben  egy közigazgatási központot képviselt.  Falhalmok vették körül az egész várat, melyek az udvar feltűnőbb részein is észlelhetőek. A vár megsemmisülése után, a szomszédos hegyen, Drevenyiken lett felépítve egy hasonló erődítmény. Csak ezek után lett kialakítva a mai Szepesi vár.