Nyelv választása

Sztrecsnói Vár

najbezpečnejšia pevnosť horného Považia
  • 38 km 

Sztrecsény vára a Vág kanyarulatában, szédítő meredek hegyormon áll, kb. 420 m tszf. A Vág vidékének legfestőibb vára, csodálatosan megkomponált műalkotás.  A felső Vág völgyének a legbiztonságosabb erődítményének számított.
A vár történelme csak a 14. században kezdődött ugyan, de régészeti kutatások bizonyítják a várdomb települését már az újkőkorszak ideje alatt is. A kastély létezésének írásos bizonyítéka 1384-ből származik, ahol comitatus Castri Strechyn néven említik. A  14. század végétől több tulajdonosa is volt, mint pl.  Corvin János, majd Ján Zápoľský, és mások. A következő évszázadokban a várat kibővítették és reneszánsz stílusban átépíteték.

A 17. század végén, Lipót császár parancsára, a várat felrobbantották, lerombolták. A várnak alig négy évszázad alatt több tulajdonosa is volt, akik közül mindenképpen említést érdemel a Pongrácz család, Kinizsi Pál, Kosztka, Dersffy és Wesselényi család.
A történelmi és építészeti kutatások eredményei váltak a vár részleges rekonstrukciója és megőrzése alapjává. Teljesen felújították a főkaput, fő tornyot, dél-palota, az északi palota és a kápolna.
Figyelembe véve a történelmi-építészeti kutatások eredményeit, a várat a 90-es években részben felújították és konzerválták. 1995-ben a várat megnyitották a nyilvánosság számára.